„ Masterchef-ów dwóch”

„ Masterchef-ów dwóch”

Dnia 04.12.2014r w naszej placówce odbyły się pierwsze zawody kulinarne o tytuł Masterchefa.
Ponieważ chętnych do apetycznej rywalizacji nie brakowało- organizatorzy imprezy tj. pani Renata Loba oraz pani Agnieszka Szymańska zmuszone były połączyć zgłoszonych kandydatów w pary i duety, aby każdy z beneficjantów mógł wziąć udział, w tym przedsięwzięciu.
Uczestnicy kulinarnych zmagań mieli za zadanie w przeciągu godziny wykonać jedną
z wylosowanych uprzednio sałatek (tj. sałatkę: polską, chińską, niemiecką, włoską, grecką, turecką) w dowolnie wybranej przez siebie technice i formie. Zawodnicy mogli posługiwać się gotowymi przepisami lub wykonać daną potrawę innowacyjnie wg własnego uznania.
Do dyspozycji uczestników był syto zastawiony stół z produktami, przyprawami, z którego uczestnicy mogli dowoli korzystać podczas trwania całej konkurencji. Nad właściwym przebiegiem rywalizacji cały czas bacznie czuwało jury, które podglądało poczynania młodych szefów kuchni. Zgodnie przyjętymi regułami ocenie podlegały nie tylko wygląd
i smak danej potrawy, ale również sposób prezentacji i współpraca pomiędzy parami/duetami podczas wykonywania zadania. Zawody przebiegały w przyjaznej, wesołej atmosferze. Zawodnicy podeszli do rywalizacji w pełni profesjonalnie. Po trudnych obradach i przy ogromnym napięciu uczestników, którzy wyczekiwali na werdykt jury po burzliwych naradach ogłosiło decyzję. Zwycięzcami pierwszej edycji Masterchefa w bursie zostali Sandra Mróz-wychowanka gr. IV i Mateusz Zawadzki-wychowanek gr. I, którzy podbili serca jurorów sałatką grecką. Ponadto wyróżnione zostały potrawy Patrycji Kosteckiej i Patrycji Pretorskiej-wychowanki gr.V -sałatka niemiecka-oraz Wojciecha Żemło-sałatka turecka -wychowanek gr.III, którzy podbili podniebienia jurorów innowacyjnością swoich dań.
Smakowita rywalizacja zakończyła się wspólnym pamiątkowym zdjęciem zawodników
i szacownego składu jury.

DSC_0962

DSC_0987

DSC_0914

DSC_0900

DSC_0947

DSC_0970

Posted in Bez kategorii | Leave a comment

Comments are closed.